Handikappridning

Vår första islandshäst kom till gården redan 1980. Vi hade hört om den lilla, starka "vikingahästen" som med sin speciella gångart tölt borde passa utmärkt för vår handikappade dotter att rida på. Leidi som hästen hette lånade gärna ut sina ben till Kristina, och med en specialutrustad westernsadel bar det ut i skog och mark.

Under åren har även många ryttare med olika funktionshinder ridit på våra hästar. Sommaren 2011 kom vi i kontakt med Volt Ryttarförening i Jönköping, en idéell förening som vänder sig handikappade ryttare. Med sina åtta islandshästar och en haflinger rider man året runt - i en utomhuspaddock!
Vi har haft privilegiet att få samarbeta med entusiaster som dessa! Volt Ryttarförening har utbildat våra ridinstruktörer till handikappridledare steg 1. Genom detta har vi fått många handfasta råd och tips om rutiner och utrustning passande olika handikapp.
Vi delar också synen på Islandshästen som en riktigt bra ras för handikappridning. Storleken den har som en C- eller D-ponny med rejäl styrka, ett bra lynne och med sin speciella fyrtaktiga gångart tölt kan islanshästen erbjuda ryttare fartfyllda ridturer i travtempo för att bygga upp balans och styrka.

Vi erbjuder ridning för funktionshindrade i olika former, individuellt eller i grupp, och på olika tider alltefter behov och möjligheter. Ridningen sker i våra ridhus, eller utomhus vid passande väderlek. För den som lätt vill kunna kliva på hästen har vi byggt en ramp med tak. En lift finns monterad och kan med enkelhet användas vid behov.

De hästar som används är trygga och stabila och flertalet av dem är tränade till att kunna stå stilla för att uppsittning ska kunna ske i lugn och ro. Både ponny- och islandshästar finns att tillgå och väljs ut efter ryttarens storlek och behov.

Mer information om handikappridning i grupp finns under fliken lektionsridning.

Är du intresserad? Hör av dig till oss för att se vad vi har att erbjuda.


Skansens Gård
Telefon: 0522-66 10 42

Kristina 9 år sitter säkert i sadeln på islandshästen Leidi.

Eva och islandshästen Bessa vid liften.

Ute på tur med föreningen RBU som riktar sig till funktionshindrade barn och ungdomar.