Handikappridning                                               2023-10-16

Vår första islandshäst kom till gården redan 1980. Vi hade hört om den lilla, starka "vikingahästen" som med sin speciella gångart tölt borde passa utmärkt för vår handikappade dotter att rida på. Leidi som hästen hette lånade gärna ut sina ben till Kristina, och med en specialutrustad westernsadel bar det ut i skog och mark.

Under åren har även många ryttare med olika funktionshinder ridit på våra islandshästar som är en riktigt bra ras för handikappridning. Storleken den har som en C- eller D-ponny med rejäl styrka, ett bra lynne och med sin speciella fyrtaktiga gångart tölt kan islandshästen erbjuda ryttaren fartfyllda ridturer i travtempo för att bygga upp balans och styrka.

Vi erbjuder ridning för funktionshindrade i olika former, individuellt eller i grupp, och på olika tider alltefter behov och möjligheter. Ridningen sker i våra ridhus, eller utomhus vid passande väderlek. För den som lätt vill kunna kliva på hästen har vi byggt en ramp med tak. En lift finns monterad och kan med enkelhet användas vid behov.

De hästar som används är trygga och stabila och flertalet av dem är tränade till att kunna stå stilla för att uppsittning ska kunna ske i lugn och ro. Både ponny- och islandshästar finns att tillgå och väljs ut efter ryttarens storlek och behov.

Mer information om handikappridning i grupp, priser och tider. Klicka på lektionsridning.

Är du intresserad? Hör av dig till oss för att se vad vi har att erbjuda.

Kontakt:
Skansens Ridklubb
Stallchef: Anna Lidén 073-5619537
Handikappridning: Åsa Hylander 073-6945610Kristina 9 år sitter säkert i sadeln på islandshästen Leidi.

Ryttaren på väg ner i sadeln för en härlig tur i vårsolen

Utrustning 

Vi har i många år utvecklat vår verksamhet och jobbar ständigt för att alla ska få chansen att uppleva livet från hästryggen. Inte nog med det jobb som läggs ned av ideella ungdomsledare som ställer upp för att hjälpa till vid många olika aktiviteter, utan också i form av utrustning. Ett stort urval av sadlar och annan extrautrustning finns för att kunna se till att ridningen anpassas efter varje enskild ryttares behov. 

Terminsavslutning med RBU-gruppen 13:e Maj 2023 

Ridning för handikappade kräver både specialtränade hästar med lugnt och stabilt lynne, individanpassad extrautrustning och ofta många engagerade medhjälpare.


Skansens Ridklubb är medlem i FUOP - Föreningen Uddevalla Open Parasport