Foderhäst

Är du intresserad av att bli fodervärd på någon av våra ponnyer? Läs då noga igenom informationen nedan för att försäkra dig om att du har det som krävs. Anmäl ditt intresse genom att smsa Anna Lidén på 0735619537 senast 20/1-2024.  

Några av våra ponnyer går inte med på lektion varje dag, det kan vara för att de är unga, nya, lite för svåra eller pigga. Blir man fodervärd på en ponny ska man klara av och hantera just den hästen på ett bra sätt i både ridningen och på marken. Du som blir fodervärd ska ha ridit i minst 5 år, fördel om detta varit på skansen så vi i personalen väl känner till eleven och föräldern som har ansvar samt deras kunskapsnivå. Elever som gått och fått godkänt på skansens tävlingskurs har företräde då de visat att de kan hantera häst från marken, har kunskap om underlag samt varierad och hälsosam ridning, kan förbereda för och planera olika ridpass på egen hand. Det är föräldrarna som har huvudansvaret och behöver närvara under hela stallvistelsen, då personal inte alltid är på plats. 

Vi söker fodervärdar på fredagar från och med februari månad till följande hästar:

Jerry
Milo
Lollipop
Pärla
Jack
Wiki
ev Diva  

Hur länge hästarna behöver fodervärdar kan variera. Man blir och binder därför upp sig som fodervärd en månad i taget och kostnaden är 550 kr i månaden. Vi har också rätt att vid behov byta fodervärd, dock inte mitt i månaden. Vi är noga med att hästarna ska ha det bra och inte pressas för hårt, därför försöker vi matcha foderhäst och fodervärd med mycket omsorg och väljer inte första som dyker upp. 

I din intresseanmälan skriver du alla de hästar du isåfall kan tänka dig att bli fodervärd på. I vissa fall sker "provridning" innan beslut om fodervärdsavtal tas. 

Som fodervärd får man rida sin foderhäst max 60 minuter (inkl fram- och avskrittning samt skrittpauser under ridpasset). Man ansvarar också för att mocka och lägga in mat på den plats i stallet som hästen använt under dagen. Sopa i stallet och kratta på gårdsplan ingår också. Innan ridning ska hästen borstas och visiteras. Hästarna får inte lämnas på bommen utan uppsikt. Ridning sker i ridhus, paddock eller i skogen. Ca 1 gång i månaden, när vi säger till, är det tillåtet att använda bommar (på marken, ej hoppning). På uteritter är det endast skritt och trav som gäller, vill man ta en galopp kan man göra det i paddocken eller ridhuset när man kommer tillbaka. Ingen ridning på teknikbanan. 

Efter ridningen ska hästen släppas ut i hagen (om inget annat är bestämt). Vid utsläpp måste den ansvariga föräldern vara med och hjälpa till vid dörren och se till att ingen häst rymmer eller hamnar fel och att hagen stängs ordentligt.

Foderhästarna står inne i stallet från ca 13.00 och äter då sin lunch inne. Efter det kan man komma och rida och sköta sin häst. Om hästen inte hunnit äta upp får man greja med något annat, som t.ex. putsa sadel och träns tills hästen ätit klart eller ställa in hästen en stund till efter ridningen. Ingen häst ska lämnas själv i stallet och om fodervärdarna inte är i stallet samtidigt kan en sällskapshäst finnas. Den eller de som är i stallet sist under eftermiddagen ansvarar då för att släppa ut, mocka och lägga in mat till både sin foderhäst och sällskapshästen. 

Att vara fodervärd är ett hedersuppdrag, tänk på att ni är förebilder i stallet. Man måste föregå med gott exempel, vara snäll och ödmjuk. Tänk på säkerheten, hästarnas trivsel och att följa stallreglerna. 

Ifall hästen skadar sig eller av annan anledning inte kan användas blir man erbjuden en "ersättningshäst" den veckan. Om man själv blir sjuk eller inte kan komma får man ingen ersättning. Om man bryter mot fodervärdsavtalet, missköter sig eller beter sig illa mot någon häst eller annan människa i stallet kan man bli avstängd eller uppsagd som fodervärd med omedelbar verkan.